Sunday, August 17, 2008

Angkat Sumpah hebat lagi dari sistem perundangan??

Perihal isu semasa yang semakin hangat menjelang Pilihan raya Kecil 26 Ogos ini, menyaksikan masyarakat tersentak dengan 1001 persoalan yg sukar dijawabkan, apatah lagi dengan jawapan2 yg tidak masuk akal dan bersandarkan kepada pemahaman seseorang, yang semestinya tidak jauh lari dari politik-kus semata-mata.
Manjadi buah bicara masyarakat, lebih2 lagi mengenai akuan bersumpah yang cukup terang dan jelas, tanpa disuluh ( dek siang hari n pancaran kamera wartawan) menunjukkan bahawa 1 teknik yang mungkin kurang popular (tetapi dah di popularkan), menjadi teknik yang memberi impak yang besar kepada masyarakat khususnya dalam bab meyakinkan masyarakat, mengambil perhatian dan simpati kepada pihak2 yang tertentu.

Walaubagaimanapun, ia dilihat serius oleh sebilangan pihak iaitu Persatuan Peguam Syarie Malaysia, kerana ia seumpama mencabar kredibiliti dan kewibawaan institusi mahkamah.

“ Mohd Saiful Bukhari Azlan yang mendakwa diliwat Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) Datuk Seri Anwar Ibrahim, sepatutnya mengemukakan segala dakwaan atau keterangan di mahkamah dan bukan di tempat awam serta disiarkan media,” kata Setiausaha Agung, Persatuan Peguam Syarie Malaysia, Musa Awang.

~ Beliau berpendapat tindakan Mohd Saiful bersumpah laknat seolah-olah tidak menghormati dan mencabar kewibawaan insitusi mahkamah, demikian menurut laporan Bernama.~
Mohd Saiful mengangkat sumpah itu di Masjid Wilayah Persekutuan Jumaat lalu dengan mendakwa Anwar telah meliwat dirinya secara paksa. Majlis angkat sumpah itu disaksikan beberapa pegawai masjid berkenaan dan ahli keluarga Mohd Saiful serta pegawai dari Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi). Antara yang hadir ialah Pengarah Jawi, Datuk Che Mat Che Ali.

Mohd Saiful mengangkat sumpah di Dewan Solat Utama dengan menghadap kiblat. Saiful mendakwa beliau diliwat secara paksa oleh penasihat PKR itu di kondominium mewah di Damansara.

p/s : Dengan bersumpah, kiranya boleh la kita sendiri yg jadi hakim oo??? Xperlu la susah payah guna sistem kehakiman lagi.... Hee, renung2kan lah...

:: nampak gaya susah la hakim n peguam nak carik makan daaa. (^^) knk carik keja lain shabat ku K-rol, hehe ::

No comments: